Geef je meubels een upgrade - eenvoudig doe-het-zelf keukenproject met decoflair

Als je uitgekeken bent op je meubels, betekent dat niet noodzakelijk dat nieuwe meubels kopen de enige oplossing is. Meubelrenovatie en upcycling zijn namelijk goedkopere manieren om je meubels weer nieuw en spannend te laten aanvoelen.

Voor dit doe-het-zelf-project hebben we de keuken van ons kantoor, die een serieuze make-over nodig had, onder handen genomen. Met dit artikel hopen we je te laten zien hoe veelzijdig de decoflair lijsten zijn en hoe gemakkelijk je ze kunt gebruiken om ook jouw meubels een nieuw leven te geven.

WAT JE NODIG HEBT

De ideeën die je uit dit doe-het-zelf project kunt halen, zijn natuurlijk ook toepasbaar op tal van andere meubels dan keukenkastjes. De hoeveelheden en het budget zullen uiteraard variëren, afhankelijk van wat je met de profielen en de afmetingen van je meubel wilt doen. Wat hier belangrijk is, is de inspiratie die je kunt opdoen en de stap-voor-stap aanpak, die altijd dezelfde zal blijven. Hierna volgt wat nodig was voor dit specifieke project:

Onmisbare decoflair items

  • 8 lengtes van de decoflair CO3 wandlijst (75x20x2000mm)
  • Decoflair MB2 verstekbak

Wat je verder nog nodig hebt

  • 1 emmer verf in licht pastelgroen (1l). Zorg ervoor dat je verf neemt die geschikt is voor meubels.
  • 2 kits hybride polymeerlijm voor niet-absorberende oppervlakken
  • Schroevendraaier
  • Grote tandzaag (of cirkelzaag)
  • Verfroller
  • Schuurmachine
  • Kitpistool
  • Potlood
  • Meetlint of duimstok
  • Verfkwast
  • Spatel, spons of doek

STAP 1: PLAN ZORGVULDIG

Het plannen van hoe alles eruit moet zien en het correct opmeten zijn altijd vitale stappen alvorens te beginnen. Voor dit project hebben we gekozen voor de CO3 wandlijst, waarvan we vinden dat de rondingen en het ongelijke design wat textuur en een interessante verandering aan ons meubilair zouden toevoegen.

Insider tip: Alvorens aan de slag te gaan, raden wij je aan om te testen en te controleren of je de deuren van je meubels nog zult kunnen openen wanneer de sierlijsten eenmaal zijn aangebracht. Het aanbrengen van een lijstwerk op de deuren maakt ze immers dikker en kan ertoe leiden dat ze niet meer goed opengaan.

STAP 2: HAAL DE DEUREN VAN DE KAST

Verwijder de kastdeuren en de handgrepen ervan met behulp van een schroevendraaier om het decoreren en schilderen te vergemakkelijken.

STEP 3: BEREID HET OPPERVLAK VOOR

Begin met het reinigen van het oppervlak van de kastdeuren met een goede krachtige reiniger. Het schuren van je meubels is een belangrijke stap, vooral als het oppervlak gevernist is. Het schuren maakt het oppervlak gladder en egaler en zorgt ervoor dat de verf en de lijm die nodig is om de wandlijsten te bevestigen, zullen hechten.

STAP 4: ZAAG DE PROFIELEN

Wanneer je de afmetingen hebt bepaald en het oppervlak klaar is, zaag je de wandlijsten op maat en zaag je aan beide uiteinden van de wandlijsten twee binnenhoeken van 45° met behulp van een verstekbak en een zaag of een cirkelzaag. Als je klaar bent, moet je zaagprofiel er als volgt uitzien:

STAP 5: BRENG DE PROFIELEN OP DE KASTDEUREN AAN

Nu de profielen gezaagd zijn en het oppervlak behandeld is, is het tijd om de deuren te decoreren. Breng met een kitpistool twee fijne streepjes lijm aan op elk lijmvlak aan de achterkant van de wandlijst en plaats ze met een beetje druk op het deurpaneel.

Insider tip: Breng een streepje lijm aan op de kopse kanten om de al bevestigde wandlijsten zo stabiel mogelijk te maken. Overtollige lijm kan je verwijderen met een vochtige spons.

STAP 6: VUL DE VOEGEN

Na een rusttijd van enkele uren vul je de voegen met decoflair lijm op en verwijder je de overtollige lijm met een vochtige spons.

STAP 7: SCHILDER DE KASTDEUREN

Pak je verfroller en breng twee verflagen aan op de oppervlakken voor een optimaal resultaat. Moeilijker bereikbare plaatsen, zoals hoeken, kunnen gemakkelijk met een kwast worden geschilderd.

STAP 8: ZET TERUG IN ELKAAR

Nadat je de verf ongeveer 6 uur hebt laten drogen, kan je je meubels weer in elkaar zetten en genieten van het eindresultaat!

BONUSFEATURE

Intergreer verlichting in 2 stappen!

Wij wisten dat het aanbrengen van een verlichtingsprofiel de kast niet alleen mooier zou maken, maar ook erg praktisch zou zijn. Voor deze bonusfeature hadden we enkel nog één lengte van de decoflair CL14 indirecte verlichtingsprofielen, een LED-lichtstrip en een schaar nodig.

Insider tip: Vraag een elektricien om je LED-lampen aan te sluiten op een stroom- en elektriciteitsbron voordat je aan de slag gaat.

STAP 1: BEREID HET PROFIEL VOOR

Meet de lengte van het oppervlak waarop je het verlichtingsprofiel wilt aanbrengen. Geef dit aan op het profiel en zaag het op maat met een rechte hoek van 90° met behulp van een verstekbak en zaag of een cirkelzaag. Je kunt de diffuser gewoon laten zitten en deze met het profiel meezagen. Knip vervolgens de LED-lichtstrook op maat met een schaar. Maar let er wel op dat je altijd op de aangeduide lijntjes knipt. Verwijder de diffuser door een uiteinde vast te knijpen en het gewoonweg weg te trekken. Bevestig vervolgens de LED-strip aan de onderkant van het profiel en breng de diffuser weer aan door deze bovenop de gleuf te plaatsen en lichtjes met je vingertoppen vast te duwen totdat je voelt dat hij vastklikt.

STAP 2: BRENG HET PROFIEL OP DE KAST AAN

Breng een fijn streepje lijm aan op de achterkant van het verlichtingsprofiel en breng het op de kast aan.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is de verf laten drogen en je LED-lichtstrip op een elektriciteitsbron aansluiten. En ziedaar! Je prachtig ogende, volledig opgewaardeerde en aangepaste keukenblok is klaar!

Aanverwante producten

3000961_0_productImages

Decoflair CM500

Lijmen

68 mm x 235 mm x 48 mm (1 pc / pc)

6,89 / pc
3001006_0_productImages

MB2 decoflair

Werktuigen

350 mm x 150 mm x 150 mm (1 pc / pc)

22,59 / pc