Verfraai je gang in 7 stappen – eenvoudig doe-het-zelfproject voor wandlijsten met decoflair

Het design van een kamer naar een hoger niveau tillen en doodgewone muren omtoveren tot echte eyecatchers lijkt misschien een grote uitdaging. Met onze decoflair producten kan je echter in een paar eenvoudige stappen snel en gemakkelijk kamers volledig transformeren.

Voor dit doe-het-zelf project laten we je zien hoe je een gang (of elke andere kamer) kunt opfleuren en een levendige sfeer creëert waar nu nog een saaie witte wand staat. Hier zijn enkele voor en na foto's. Zo zie je duidelijk het verschil.

WAT HEB JE NODIG?

De nodige hoeveelheden voor jouw specifiek project hangen uiteraard af van wat je precies wil doen en hoe groot de muur is. In dit artikel gaan we stap voor stap te werk en laten we zien hoe eenvoudig het is om onze decoflair producten te plaatsen om in jouw huis een unieke sfeer te creëren. Hier is de lijst van wat je nodig hebt om de muur te verfraaien zoals in ons voorbeeld:

Belangrijke decoflair-artikelen

  • decoflair C3 plint (80x13x2000mm)
  • decoflair CO3 wandlijst (75x22x2000mm)
  • decoflair CL1 wandlijst (38x16x2000mm)
  • decoflair CM500 lijm
  • Decoflair MB2 verstekbak

Andere Must-haves

  • Zaag met grove tanden
  • Behangpapier (voor een oppervlakte van minstens 1400x3100mm)
  • Cutter / tapijtmes
  • Kitpistool
  • Waterpas
  • Potlood
  • Vouwmeter
  • Schuurpapier met korrel 150 of fijner
  • Spons of doek

 

STAP 1: LAYOUT PLANNEN

Zoals altijd is planning een belangrijke stap. Om de gang een klassieke charme te geven, besloten we het onderste derde deel te bekleden met een combinatie van elegante kaders en een horizontale wandlijst als afwerking. Het bovenste deel van de muur daarentegen hebben we bekleed met bloemetjesbehang om het decor compleet te maken en de "klassiek-chique" sfeer te versterken.

STAP 2: LIJSTEN OP MAAT ZAGEN

Nu is het tijd om de verstekbak en de zaag te pakken en de verschillende profielen op maat te zagen. Aangezien gangwanden nogal gevoelig zijn voor stoten, kies je het best profielen van een hoge dichtheid polymeer. Op die manier blijft jouw wanddecoratie duurzaam mooi. Voor het zagen gebruik je het best een robuuste zaag met grove tanden (zoals een Japanse zaag of rugzaag) om een goed resultaat te bereiken.

Voor de plinten en de bovenste horizontale wandlijst zijn eenvoudige 90° zaagsneden nodig. Plaats daartoe de profielen in de verstekbak en zaag ze door de middelste gleuf van 90°.

Voor de kaders moet je aan beide uiteinden van de wandlijsten hoeken van 45° maken om ze goed te laten passen. Zaag de wandlijsten aan beide uiteinden door de 45°-sleuven van de verstekbak om de gewenste hoeken te krijgen. De gezaagde profielen moeten er ongeveer zo uitzien:

Voor een schoon resultaat schuur je de sneden met schuurpapier (korrel 150 of fijner) af.

Insider tip: we hebben een makkelijke oplossing om deze stap helemaal over te slaan! Onze CL-sets bevatten op maat gesneden wandlijsten waarmee kaders van 39 x 59 cm in een handomdraai kunnen worden geplaatst.

STAP 3: PLINTEN PLAATSEN

Breng nu met een kitpistool een smalle strook decoflair-lijm aan op de achterkant van de plint. Kleef dan de plint aan de muur door deze licht aan te drukken met je vingertoppen. 

Insider tip: Je kunt overtollige lijm gemakkelijk verwijderen met een spatel, een vochtige spons of een doek.

 

STAP 4: MARKERINGEN OP DE MUUR TEKENEN

Teken vervolgens met een potlood en een waterpas de markeringen op de muur waar je de lijsten wil aanbrengen. Denk aan je plan uit stap 1 om je hierbij te helpen.

STAP 5: HET BEHANGPAPIER AANBRENGEN

Kleef nu het behang in het bovenste gedeelte. Volg hierbij de instructies van de fabrikant. De onderste kant van het behang wordt bedekt door de wandlijst. Het is dus geen probleem wanneer het behang iets langer wordt geknipt.

 

SCHRITT 6: DE WANDLIJSTEN AANBRENGEN

Breng de lijm aan op de achterkant van de wandlijsten (zoals voor de plinten, zie stap 4) en plaats ze langs de eerder gemarkeerde lijnen op de muur. Laat ongeveer 6 uur drogen en vul dan de voegen met lijm en verwijder het overschot met een doek, spons of spatel.

STAP 7: HET VERVEN VAN DE LIJSTEN

Verf de onderkant van de muur in de gekozen kleur en zorg ervoor dat je twee lagen verf aanbrengt op de wandlijsten voor een strak resultaat. Als je verf koopt, let er dan op dat het waterverdunbare dispersiesieverf, dispersiesieverf op acryl- of PU-basis of alkydverf is. Laat nu drogen en je bent klaar! Het is zo gemakkelijk om je gang een klassiek tintje te geven en je huis nog unieker te maken.

Nog meer inspiratie vind je op ons Instagram-Account!

Tag je berichten met #decoflair zodat we je projecten kunnen zien. We delen de mooiste realisaties en leukste ideeën op ons account.